ARABA ALıP-SATACAKLARA 'SAZAN SARMALı' UYARıSı! İşTE DIKKAT EDILMESI GEREKEN TüM DETAYLAR...

'Otomobil alım satımı, dolandırıcılık potansiyeli yüksek bir süreç olarak öne çıkıyor. Dolandırıcılar, her detayı kusursuzca planlayarak masum insanları mağdur edebiliyor. Ancak, bilinçli adımlarla bu tuzaklardan korunmak mümkün. Sektör uzmanı Mesut Karacı araba alım süreçleriyle ilgili bilgi vererek vatandaşın nelere dikkat etmesi gerektiğine vurgu yaptı. İşte araba alıp satmak isteyen milyonlarca vatandaşı ilgilendiren detaylar...

Otomobil alım satımı, pek çok kişinin hayatında önemli bir dönemeç, Ancak, bu süreçte karşılaşılan dolandırıcılık vakaları her geçen gün artıyor. Aracın satış ilanından noter işlemlerine kadar birçok aşamada dolandırıcılar tarafından çeşitli taktikler kullanılıyor.

Ancak, bilinçli ve dikkatli bir yaklaşımla bu tuzaklardan kaçınmak mümkün. Sektör uzmanı Mesut Karaca araç alım satımında dikkat edilmesi gereken detaylar hakkında bilgi vererek vatandaşa uyarılarda bulundu. İşte detaylar:

Otomobil alım satım sürecinde bizde birçok vatandaşlarımızdan şikayetler alıyoruz. Bunların ışında bir kaç yöntemden bahsederek halkımıza uyarılarda bulunmak istiyorum.

İlk tavsiyem, satış sitelerinde aracın plakasının gizli olduğu ilanlara şüpheyle yaklaşmanızdır. Çünkü açık bir kusuru olmayan araçların plakaları genellikle gizlenmez.

Eğer siz de iyi niyetle plakanızı gizleyen biriyseniz, lütfen bunu yapmayın yada neden gizlediğiniz ile ilgili araba sitelerinde bir gerekçe sunun.

Kapora konusunda da dikkatli olmalısınız. Ben de aracımı sattım ve kapora aldım; ancak alıcı beni gördü, arabayı inceledi ve o şekilde kapora bıraktı. İnsanlar, tanımadıkları kişilere ve görmedikleri araçlara kapora göndermek konusunda çok dikkatli olmalıdır.

Ayrıca, aracı alacak kişi ile parayı gönderen kişinin aynı olması çok önemlidir. Farklı isimlerde işlemler yapılıyorsa, bu durum şüphe uyandırmalıdır.

Çünkü arabayı satan ile ruhsat sahibi kişi aynı kişi olmayınca parayı gönderen kişi dolandırıldığını ifade ederek gönderdiği parayı geri alabiliyor. Bu yüzden ruhsat sahibi kim ise, hesabınıza parayı gönderen kişinin adı soy adı aynı olmalıdır.

Öte yandan Satış işlemi sırasında son dakikaya kadar işleri ertelemek, yaygın bir dolandırıcılık yöntemidir.

Alıcı veya satıcı olarak, karşınızdaki kişinin verdiği bilgilerin doğruluğunu ve istikrarını kontrol etmek için zamanı iyi kullanmalısınız.

Noter işlemleri sırasında da aracın vergi kayıtları, şase numarası ve plaka bilgileri gibi önemli detayları dikkatlice kontrol edin.

Eğer bu bilgiler birbiriyle tutmuyorsa, o araçtan hızla uzaklaşın; muhtemelen bir dolandırıcılık söz konusudur.

Son olarak, aracı almadan önce mutlaka bir uzman tarafından kontrol ettirin.

Satıcının elindeki eksper raporlarına güvenmek yerine, aracın her türlü kontrolden geçirilmesini sağlayın. Böylece, hem maddi hem de manevi zararlardan korunmuş olursunuz.

EMNİYET UYARDI

Öte yandan Emniyet'ten de vatandaşlara araba alım satımıyla ilgili bir uyarı geldi. Yapılan uyarıda, ""Çok ucuza buldum demeyin, sazan sarmalı oyununa gelmeyin. Araç satış işlemleri boyunca ruhsatın asıl sahibi haricinde hiçbir kişiyle görüşmeyiniz.

Noterdeki araç devri esnasında aracın ücretini arkadaş, akraba ve kuzen olarak tanıtılan üçüncü kişilere göndermeniz isteniyorsa dolandırılıyor olabilirsiniz. Dikkatli olalım ve birikimlerimizi dolandırıcılara kaptırmayalım." ifadeleri kullanıldı.

2024-05-06T04:05:07Z dg43tfdfdgfd