UçAN ARABA, SüRüCüSüZ OTOBüS... GELECEğIN GIRIşIMLERI VADI'DE YETIşIYOR

Türkiye'nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi, yerli ve milli teknolojilerin üretim merkezi haline geldi. 600 firmanın faaliyet gösterdiği Vadi'de uçan arabadan, otonom araca kadar pek çok teknoloji geliştiriliyor.

Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuna katkıda bulunmak amacıyla 2015 yılında Kocaeli'nde kurulan Bilişim Vadisi birkaç yıl içerisinde Türkiye'nin en büyük teknoloji geliştirme bölgesi oldu.

2.5 MİLYAR LİRALIK CİRO

İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Azerbaycan olmak üzere 4 lokasyonda faaliyet gösteren Bilişim Vadisi bünyesinde 600 şirket faaliyet gösterirken, bu şirketlerin cirosu 2.5 milyar TL'ye ulaştı. Bilişim Vadisi'nde yer alan firmalarda 8 bin kişiye istihdam sağlandığını belirten Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, çalışanların 6 binden fazlasının doğrudan teknoloji üretimine katkı sağlayan Ar-Ge ve yazılım alanında faaliyet gösterdiğini söyledi.

Bilişim Vadisi'nde faaliyet gösteren firmaların uluslararası arenada ses getirecek projelere imza attıklarını ifade eden Erkam Tüzgen şunları kaydetti: 'Bugün Avrupa'da kullanılan ilk otonom, yani sürücüsüz otobüs Bilişim Vadisi'ndeki bir Türk firması tarafından üretildi. Bilişim Vadisi bünyesinde uçan araç geliştirme çalışmaları devam ediyor. Bugüne kadar 100'ün üzerinde insansız uçuş testi gerçekleştirdi. Yakın zamanda insanlı testlere başlayacak. Yurtdışından ön siparişler aldı.' Bilişim Vadisi'ndeki ekosistem sayesinde Türkiye'deki girişimciler ürünlerini dünyaya hızla ihraç edebiliyor.

TERSİNE BEYİN GÖÇÜ SAĞLIYOR

Bilişim Vadisi, TOGG'un etrafında kümelenen 120'nin üzerinde ulaşım teknolojileri geliştiren firmanın da aralarında yer aldığı yüzlerce firmaya ev sahipliği yapıyor. Bilişim Vadisi'nde faaliyet gösteren firmalarla ilgili bilgi veren Erkam Tüzgen şunları kaydetti: 'Otomobillerde kullanılan radar sistemlerini geliştiren Saykal Elektronik hem Togg, hem de uluslararası markalarca tercih ediliyor. Yine ilk ürünlerini Türkiye'deki otomobil üreticilerine satan kamera üreticisi firmamız Büyütech şu anda pek çok otomobil markasına satış yapacak kabiliyete erişti. Araç takip sistemi ekipmanı üreticimiz ORTEM ise Avrupa'ya ihracat yapıyor. Daha önce Almanya'da bir proje başlatan Taha Uluhan isimli girişimcimiz Mobilite Hızlandırma Programı ile kendini geliştirerek NovoCycle yatırımını Türkiye'ye taşıdı ve ürün burada ticarileşme aşamasına geldi. Bir başka girişimcimiz Eray Altunbozar, ABD'de geliştirdiği Aircar projesini Türkiye'ye taşıdı. Bu program aynı zamanda tersine beyin göçüne de hizmet ediyor.'

UYDU KULUÇKA MERKEZİ YOLDA

Yüksek katma değerli iş gücünü geliştirmek ve alternatif kariyer imkanları oluşturmak için 42 Okulları'nı ülkeye kazandıran Bilişim Vadisi, bu öğretmensiz okullarda çok iyi yazılımcılar yetiştiriyor. Yakın zamanda İstanbul Bilişim Vadisi'nde 3 bin metrekarelik alanda Girişimcilik Merkezi kurmaya hazırlandıklarını açıklayan Erkam Tüzgen bir başka lokasyonda ise Uydu Kuluçka Merkezi kuracaklarını söyledi.

HIZLANDIRMA PROGRAMI DÜZENLİYOR

Bilişim Vadisi bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Mobilite Hızlandırma Programı'yla da yenilikçi fikirlere ivme kazandırıyor. Elektrikli araç teknolojileri, siber güvenlik, yapay zekâ ve makine öğrenmesi, batarya teknolojileri, fonksiyonel güvenlik, mikro hareketlilik, lojistik ve nesnelerin interneti alanlarında iş fikri olan girişimlerin başvururabildiği programla, geçen yıl 38 girişimci projesini ilerletebildi. Mobilite Hızlandırma Programı'na 3 yıl içerisinde 1000'in üzerinde girişimci başvurdu. Program, 120'yi aşkın girişimciye mentörlük, eğitim, seminer ve yatırım fonlarından faydalanma imkanı sunuyor.

2024-05-05T06:24:06Z dg43tfdfdgfd